Aeroklub PEGAZ

Naše slobodno vreme, Mi provodimo na nebu, blizu Sunca, na krilima vetra.

 

Motorni zmaj je izuzetno ugodno prevozno srestvo u letnjim mesecima. Piloti motornih zmajeva u društvu prijatelja veoma često svojim letelicama krstare našim prostorima uživajući u zadovoljstvu koje im pruža na putu čija je visina leta uglavnom par stotina metara iznad terena. Leteći predivnim maršutama koje se mogu samo zamisliti, iz motornog zmaja bez vibracija u letu, se izuzetno mirno fotografiše i snima kamerom.

 

Motorni zmaj je pogodna letelica za praćenje saobraćaja na autoputevima, izviđanje šuma u letnjim mesecima. U alpima ga koriste u spasilačke svrhe zbog male buke i opasnosti od lavine. Mnoge armije u sastavu vazduhoplovnih jedinica poseduju motorne zmajeve i koriste ih u diverzanstskim akcijama.

 

Brzina leta je u proseku između 70 -140 kilometara. U slučaju kvara motora, motorni zmaj sa finesom u proseku 5 -7, može sleteti na svaku ravnu površinu bez prepreka od 30 - 50 metara. Brzina sletanja sa ugašenim motorom zmaja je između 45 - 60 kilometara.

 

Motorni zmaj je letelica za sve podloge. Dodavanjem skija, letelica se koristi u zimskim snežnim uslovima. Montažom plovaka ili čamca na motornog zmaja, mogu se i vodene površine koristiti bezbedno za poletno sletne staze...


Copyright Pegaz 2009. Sva prava zadržana. Design by Infogram.